CALASANZ

L’Església de Déu que habita com a forastera a Esmirna a l’Església de Déu que viu com a forastera a Filimèlio, i a totes les comunitats , pelegrines en tot lloc de la santa i universal Església: Que en vosaltres multipliqui la misericòrdia, la pau i la caritat de Déu Pere i de nostre Senyor Jesucrist.

    Us escrivim, germans, la present carta sobre els successos dels màrtirs i assenyaladament sobre el Benaurat Policarp, el qual, com posant el segell feu cessar amb el seu martiri la persecució.

Amb aquestes paraules, plenes de sentit religiós i eclesial, la comunitat cristiana d’Esmirna comunicava a la de filomèlio i a totes les altres el fet extraordinari que havia succeït: El seu bisbe Policarp havia estat assassinat, havia mort per la fe.

Al llarg dels 20 segles de cristianisme la història s’ha anat repetint. La història més recent n’es testimoni: El franciscà P. Maximilià Kolbe, la Carmelita Edith Stein (Teresa Benedicta de la Cruz),  els màrtirs salesians de Xina, els màrtirs polacs… el P. Josep Calazanz i els seus 31 companys…

El P. Josep Calasanz nasqué a Azanuy, província d’Osca el 23 de novembre de 1872. De ben petit, als 10 anys perdé el pare i l’any següent la mare. Poc després fou portat a Barcelona i uns bons cooperadors el portarem al nostre Col·legi de Sarrià. Aquí conegué, personalment Sant Joan Bosco en la seva visita de l’any 1886, Josep Calasanz tenia 13 anys.

Els salesians veieren en ell un bon candidat per a la vida salesiana i al ministeri sacerdotal. Entre les moltes activitats que realitzà podem fer esment de: fundà el Col·legi Salesià de Mataró, del qual estem celebrant el centenari; l’any 1925 fou nomenat P. Provincial. Com assenyala el P. Alberdi en el seu llibre “Los mártires Salesianos” fou un gran salesià: treballador, seriós, enèrgic quan calia, però per damunt de tot pare i amic de tothom, era educat, humil, servicial. El dia 29 de juliol de 1936 fou assassinat a València. Tenia 64. anys.

El P. Juli Junyer Padern nasqué a Vilamaniscle, província i diòcesi de Girona el 31 d’octubre de 1892. Fou alumne de l’Escola Salesiana de Girona, va fer la professió religiosa el 1912, fou ordenat prevere el 1921. El P. Junyer -ens ho diu el P. Alberdi – era bo, intel·lectualment, reflexiu, sensible, treballador, ben preparat per a la direcció espiritual, bon músic. Passà bona part de la guerra civil a Girona, fins que a meitat de gener de 1938 fou arrestat, jutjat i condemnat per “espionatge i altra traïció”.

La sentència de mort es complí en el fossar del Castell de Montjuïc cap a les 7 del matí del dia 26 d’abril de 1938. El P. Juli Junyer fou el darrar salesià assassinat durant la Guerra Civil Espanyola.

EOLYMPUS DIGITAL CAMERAl Sant Pare Joan Pau II els beatificà el dia 11 de març de l’any 2001, segon diumenge de Quaresma.

 

Beat Josep Calazans i Companys màtirs
Fent camí amb Maria