Bosco_2Entres en la pàgina de la comunitat cristiana de Maria Auxiliadora. Som una església a Sarrià, que pertany a l’església diocesana de Barcelona, en comunió amb el Papa i tota l’Església catòlica.

La parròquia és presència eclesial en el territori, àmbit de l’escolta de la Paraula, del creixement de la vida cristiana, del diàleg, de l’anunci, de la caritat generosa, de l’adoració i la celebració. És comunitat de comunitats, santuari on els assedegats van a beure per a continuar caminant, i centre de constant enviament missioner. (Papa Francesc, Evangelii gaudium, n. 28)

La nostra església és Santuari des de l’any 1901, i Parròquia des de l’any 1968

Som Salesians, fills de Don Bosco, germans de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes), units amb els altres membres de la Família Salesiana (Salesians Cooperadors, Associació de María Auxiliadora, Antics Alumnes, etc), amics dels joves i dels pobres.

 

El dibuix següent resumeix el que fem i el perquè ho fem:

triptic-3

Maria Auxiliadora fa camí amb nosaltres!

Els preveres de la parròquia

Estem al servei de la parròquia i de tots els seus feligresos. Normalment ens hi trobareu de dilluns a divendres de 17 a 19 h.

Josep M Maideu

Josep Maria Maideu – Rector

 

 

 

 

Manel Bellmunt – Vicari

També hi col·labora:

Xavier Brines – Director Comunitat salesiana de Sarrià

Eucaristies: Diumenges i festius: 20:00 h (Castellà)

Els voluntaris de la parròquia

La parròquia la formem tots, i és entre tots que avancem en el que Déu vol per a cadascun de nosaltres.

Els voluntaris són part essencial de la parròquia. Son uns 60 voluntaris. Sense vosaltres no es podrien dur a terme els serveis que podem oferir a tot aquell que ho necessita.

Compartint el nostre temps amb els altres ens fa més feliços. A Déu vers els altres. Aquest és l’esperit dels voluntaris de la nostra parròquia

 Sin Jesucristo crucificado, podemos ser una ONG piadosa pero no la Iglesia.  (Papa Francisco)
Hi ha voluntariat, entre altres, en els següents serveis:

“Tot allò que feu a un d’aquests petits… m’ho feu a mi”


Altres grups parroquials

Salesians Cooperadors

La nostra Parròquia acull el Centre “Don Bosco” de Salesians Cooperadors, format per dos grups. El “Grup de Grans”, el composen en l’actualitat 10 salesians cooperadors que es reuneixen mensualment. El “Grup Indiana el composen 8 salesians cooperadors que es reuneixen cada 15 dies.

La vocació de Salesià Cooperador es desenvolupa tant fora com dins dels ambients salesians i en els diferents ambients en els quals, com a laics, ens movem (família, estudis, feina, organitzacions religioses o laiques, etc.). A la parròquia participen en la vida parroquial i tenen cura de:

    • la pregària de Taizé, 
    • La Missa de dissabte a les 20 h, hereva de la “Missa Jove” de l’antic Centre Juvenil Sarrià.

Per a més informació:

    • Glòria Valls (coordinadora del Centre) (contactar)
    • P. Antoni Vilarrubla (delegat SBD) (contactar)

Associació de Maria Auxiliadora (ADMA) de Sarrià

Consell Pastoral

En aquest, segons el Dret Canònic, els fidels, juntament amb aquells que pel seu ofici participen en la cura pastoral de la Parròquia, presten el seu ajut per tal de fomentar l’acció pastoral.

El presideix el Rector i en formen part els preveres, vicaris de la Parròquia, un representant de les Comunitats Religioses, un representant dels diferents equips i grups que realitzen la seva acció a la Parròquia.

Es reuneix un cop cada mes i mig i sempre que les necessitats pastorals de la Parròquia ho facin necessari.

Història de la parròquia
Bosco-24

El Santuari de Maria Auxiliadora fou erigit canònicament com a Parròquia el 8 de setembre de 1969. El mateix any es va construir la capella parroquial adossada al costat mateix del Santuari

Pertany a l’Arxiprestat de Sarrià. La nostre parròquia, territorialment, està delimitada pels carrers Vergós, Via Augusta, General Mitre, Passeig Sant Joan Bosco, Manuel de Falla, Benet Mateo i Plaça Artós, territori segregat quasi totalment del de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. 

Des de l’any 1969 els rectors, han estat: P. Joaquín Sáenz, P. Jaume Laguía, P. Bartomeu Moll, P. Josep Guillamet, P. Àngel Pinto, P. Víctor Marco, P. Joan Faner, P. Llorenç F. Salanova, P. Alexandre Damians, i Josep M. Maideu.

chopite31Construcció del Santuari. La venerable Dorotea de Chopitea

La construcció del Santuari fou iniciativa de la Venerable Dorotea de Chopitea, vídua de Serra, qui ja havia fundat l’any 1884 l’Obra salesiana de Sarrià.

Moguda per la devoció a Maria Auxiliadora i a imitació de Don Bosco el qual va conèixer i va tractar quasi diàriament en el mes en que ell va residir a Barcelona l’any 1886, va voler que l’Obra salesiana de Sarrià, a imitació de la de Don Bosco a Torí, tingués com a cor i centre un gran santuari dedicat a Aquella que és l’Auxili dels Cristians.

L’església va ser beneïda pel Bisbe de Barcelona, el doctor Jaume Català el 28 de maig de 1892. Feia tres anys que ell mateix havia col·locat la primera pedra. Fou oberta al culte el 22 de juny de 1901. Les campanes foren beneïdes el 24 d’abril de 1915. El 1918 era entronitzada i s’il·luminava l’estàtua de Maria Auxiliadora en la façana posterior de l’església interna.

Més detalls històrics...
La primera pedra fou col·locada el 24 de maig de 1889. Es començava a construir l’església interna.

Cinc mesos després arribava a Barcelona el nou Director de la casa salesiana, el futur Beat Felip Rinaldi, el qual va decidir que era més urgent la construcció d’un nou pavelló per a les escoles. Aquest pavelló seria dedicat no als artesans, sinó als estudiants d’ensenyament elemental: El Col·legi del Sant Àngel.

Les obres trigaren un any i escaig. El 9 de març de 1891, un mes abans d’acabar la construcció d’aquest pavelló, i degut a la insistència de la senyora Dorotea, es van re-emprendre les obres de l’església. Pocs dies després la Venerable els va visitar, però no va poder baixar del cotxe a causa de la seva greu malaltia. Morí santament vuit dies després, el 3 d’abril de l891.

El 29 de gener de 1928 les despulles de la fundadora, la senyora Dorotea de Chopitea eren dipositades en una artística urna adossada a la paret dreta de l’església externa, amb el reconeixement de la seva fama de santedat i de la seva estimació per l’Obra Salesiana de Sarrià i per la seva església-santuari.

Detalls arquitectònics del Santuari. 

Veure els detalls...
Era una sala ampla de 25 x 16 metres, amb sostre treballat i precioses escultures realitzades pel taller de decoració de les Escoles Professionals Salesianes.

Tots aquests guarniments varen ser destruïts en la guerra de 1936 i per un incendi casual que es propagà, des de l’orgue, el 2 de juny de 1970.

La construcció de l’església externa gòtica, en pedra i amb tres naus separades per esveltes columnes, que és l’església-santuari actual, fou més lenta. Fou promoguda pel nou Director el Pare Manuel Hermida.  Les bigues, les portes, el ferro forjat, les estàtues, els confessionaris, el viacrucis van ser treballats amb gran polidesa per les mateixes Escoles Professionals Salesianes. El retaule de l’altar major, centrat entre l’església interna i l’externa, era presidit en la primera església per una pintura de Maria Auxiliadora, obra de Cristòfol Montserrat i Jorba (1869-1935) i en l’església externa per una estàtua també de Maria Auxiliadora en el cambril. Les dues parts de l’església formaven un conjunt devot i harmoniós, gràcies al disseny de l’arquitecte diocesà i també de la casa salesiana, senyor Enric Sagnier, primer Marqués de Sagnier (1858-1931). Tot el mobiliari de l’església, amb el domàs de vellut recamat de plata i un molt bonic carilló, van ser destruïts l’any 1936, i amorosament reconstruït a partir de 1939, culminant amb un nou altar gòtic col·locat l’any 1950, i novament destruït després per les flames l’any 1970.

Fent camí amb Maria