cardenal

En el segon diumenge de febrer l’Església celebra la col·lecta de la campanya contra la fam en el món, promoguda per Mans Unides, una ONG cristiana que ja ha complert els cinquanta anys d’activitat a favor del desenvolupament dels països més pobres del món. La campanya d’aquest any té com a lema «El seu demà és avui» i està centrada en el quart objectiu del Mil·lenni: reduir la mortalitat infantil, és a dir, lluitar amb tots els mitjans al nostre abast per evitar que emmalalteixin i morin els infants menors de cinc anys. Per això, el lema escollit és ben expressiu de la urgència d’aquesta actuació: si avui som capaços de fer quelcom per aquests infants, és avui que garantim per a ells un demà.

L’últim informe de les Nacions Unides sobre el compliment dels objectius del Mil·lenni indica que, en alguns aspectes, la situació dels infants ha millorat. Així, per exemple, s’han incrementat les taxes de vacunació contra les malalties que, com el xarampió, segaven milers i milers de vides. Es van adoptant mesures preventives i terapèutiques contra la sida. Està essent efectiu el subministrament de nutrients per tal d’evitar, a curt termini, la desnutrició infantil. Hi ha campanyes per promoure la lactància des del primer dia de vida i la seva prolongació almenys durant sis mesos. No obstant això, aquests avenços resulten molt insuficients, atesa la gravetat del problema. Les estadístiques ens diuen que s’estan morint més de mil infants menors de cinc anys cada hora. I la majoria d’aquestes morts tenen lloc durant el primer mes de vida.

Davant d’aquesta situació, afirmar que el demà dels infants dels països més pobres del món es juga avui, ens demana un compromís de solidaritat i d’ajuda. Ho podem fer de diverses maneres. Una d’aquestes maneres és la col·laboració amb «Mans Unides». Ja fa més de cinquanta anys que Mans Unides va declarar la guerra a la fam i a la pobresa, com a arrels de les moltes causes per les quals moren els infants. Durant mig segle ha anat promovent projectes integrals de desenvolupament. Els fruits d’aquesta tasca són visibles i encoratjadors. Però no són suficients.

Combatre la fam és una tasca de les Administracions i dels organismes internacionals, però sense oblidar la responsabilitat que tots tenim en aquesta necessària lluita contra les conseqüències de la pobresa i la desnutrició, sobretot en els nens i nenes dels països pobres.

Avui vivim un procés de globalització. Estan globalitzades l’economia i les finances, i per això la crisi actual està essent una crisi cada vegada més general. Però la globalització econòmica no va acompanyada d’una globalització social. Tenim un món cada vegada més interconnectat, més informat sobre el que succeeix en qualsevol punt del planeta, però aquesta interconnexió no comporta desgraciadament més solidaritat.

Com a cristians, no ens podem quedar en les lamentacions sobre aquesta situació. No ens podem acontentar amb les paraules. Hem de passar als fets. I la crida de Mans Unides i la resposta que cada any li donen les comunitats cristianes i moltes persones de bona voluntat és un fet molt noble, sobretot quan, com aquest any, té l’objectiu de reduir la mortalitat infantil i garantir, ja avui, el futur dels homes i les dones de demà, que són els qui hauran de fer un món més just i més solidari.

Lluís Martínez Sistach
Arquebisbe metropolità de Barcelona

El futur dels infants a les nostres mans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fent camí amb Maria