Qui són els salesians?

Don-Bosco

Els salesians són membres d’una Congregació Religiosa, de l’Església Catòlica.

Va ser fundada per Sant Joan Bosco, el 18 de desembre de 1859, a Valdocco (Torí / Itàlia), quan Don Bosco tenia 44 anys. Juntament amb altres 17 membres (1 sacerdot, 15 clergues i un estudiant), van voler reviure per tota la vida entre els joves l’esperit evangelitzador de Sant Francesc de Sales, de qui van prendre inicialment el nom: “Pia Societat de Sant Francesc de Sales”. El 3 d’abril de 1874, la Santa Seu aprovà les seves Constitucions. Són coneguts a tot el món amb el nom de Salesians de Don Bosco (SDB).

Valorar positivament el món dels joves

Sant Joan Bosco demanava als seus salesians no queixar-se mai dels joves. L’estil educatiu del Fundador parteix de l’acceptació del jove per part de l’educador, “en tot jove hi ha quelcom positiu”, deia el Sant. A l’educador li competeix descobrir allò que de positiu té cada jove i, des d’aquí, ajudar-lo a construir la seva persona, el seu futur, seguint un model d’educació, el sistema preventiu, que es basa en tres pilars fonamentals: raó, religió i amabilitat.

Rejovenir el rostre de l’Església

La Congregació Salesiana ha renovat el seu compromís amb l’educació i evangelització dels joves a Europa. Precisament, a principis de desembre del 2004, Pascual Chávez, Rector Major de la Congregació, va assenyalar als provincials Europa que, “Europa és un espai per als salesians, perquè en ella els joves tenen necessitat del carisma de Don Bosco”.

El Rector Major ha proposat a tota la Família Salesiana, treballar per a “rejovenir el rostre de l’Església”. Pascual Chávez, assenyala que aquest rejovenir no es tracta de “una operació de cosmètica” o “alguns retocs superficials”, sinó de “injectar en ella energies noves”. En la missió salesiana, suggereix el pare Chávez, cal treballar “per fer que l’Església sigui casa per als joves” i proposa un camí pedagògic per presentar, des de les comunitats educatives salesianes, l’Església als joves i fer que els joves facin experiència d’Església i la coneguin millor perquè ells esdevinguin Església.

Per a més informació (web oficial dels salesians de Don Bosco – Roma):
 
http://www.sdb.org

On són presents avui els salesians?

El desplegament dels salesians pel món avança amb fermesa: 1846 (Don Bosco arriba a la casa Pinardi, a Valdocco); 1863 (fundació de Mirabello, la primera casa fora de Torí); 1875 (fundació de Niça, a França, la primera casa fora d’Itàlia. Surt cap a Argentina la primera expedició missionera)…. 

 Don Bosco mor a Torí el 31 de gener de 1888, a l’edat de 73 anys. En aquells moments els salesians són 773, més 276 que aspiren a ser-ho (novicis), escampats per 9 països i 62 cases. 

L’any 1881 es funda la primera casa salesiana a Espanya. Serà a Utrera, de Sevilla. El 1884 comença l’obra salesiana de Sarrià,  que en aquells moments era només un petit poble pròxim a Barcelona. Fou  visitada per Don Bosco el abril de 1886.

Don Bosco va visitar també la torre Martí-Codolar el 1886, quedant immortalitzada la seva presència amb una de les millors fotografies del sant. Avui és la seu del Seminari Salesià i de l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco.

Actualment l’Espanya salesiana està dividida en dos provincies:

Salesians Inspectoria Maria Auxiliadora– Inspectoria María Auxiliadora, amb seu a Sevilla (Mediterrània), formada per Andorra, Catalunya, Aragón, Comunitat Valenciana, Balears, Castella La Mancha (Albacete), Andalusia, Extremadura, Múrcia i Canarias.

 Mes informació: www.salesians.cat

Inspectoria Santiago el Mayor– Inspectoría Santiago el Mayor, amb seu a Madrid (Centre-Nordoest) a la que corresponen Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasc, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó, Castella La Mancha (Ciudad Real i Guadalajara) i Comunitat de Madrid.

Mes informació: www.salesianos.es

Els salesians dirigeixen col·legis, centres juvenils, parròquies, centres d’atenció a joves en situació de risc, escoles de temps lliure i catequètica. També, i seguint l’exemple del Fundador, els salesians animen editorials, llibreries i centres de producció audiovisual.  Al camp de l’ensenyament, la Congregació presta una especial atenció a tot allò que fa referència a la Formació Professional. 

Els últims anys, d’altra banda, han sorgit 49 obres destinades específicament a l’atenció de joves en situació de risc o d’exclusió social. A hores d’ara al voltant de 3.500 freqüenten aquest tipus d’obres. També s’han creat espais per a l’atenció a immigrants, bé en associacions específiques o bé a través de serveis creats a les parròquies salesianes, com la nostra. 

Una obra característica dels Salesians, des de la fundació de la Congregació, és el centre juvenil (83 a Espanya) i l’oratori o “esplai” (76), estructures destinades a l’educació dels nens i joves en el temps lliure.  En aquest tipus d’obres s’atén a 12.550 joves i a 12.000 preadolescents i adolescents, respectivament. 

La regió d’Europa Occidental, en la que entra Espanya, coordina projectes educatiu-pastorals amb els altres salesians de Portugal, França i Bèlgica.

Per a més informació:  

Portal salesiano de España: http://www.donbosco.es

bosco_rostre

 

Fent camí amb Maria