Qui són els salesians?

Don-Bosco

Els salesians són membres d’una Congregació Religiosa, de l’Església Catòlica.

Va ser fundada per Sant Joan Bosco, el 18 de desembre de 1859, a Valdocco (Torí / Itàlia), quan Don Bosco tenia 44 anys. Juntament amb altres 17 membres (1 sacerdot, 15 clergues i un estudiant), van voler reviure per tota la vida entre els joves l’esperit evangelitzador de Sant Francesc de Sales, de qui van prendre inicialment el nom: “Pia Societat de Sant Francesc de Sales”. El 3 d’abril de 1874, la Santa Seu aprovà les seves Constitucions. Són coneguts a tot el món amb el nom de Salesians de Don Bosco (SDB).

Valorar positivament el món dels joves

Sant Joan Bosco demanava als seus salesians no queixar-se mai dels joves. L’estil educatiu del Fundador parteix de l’acceptació del jove per part de l’educador, “en tot jove hi ha quelcom positiu”, deia el Sant. A l’educador li competeix descobrir allò que de positiu té cada jove i, des d’aquí, ajudar-lo a construir la seva persona, el seu futur, seguint un model d’educació, el sistema preventiu, que es basa en tres pilars fonamentals: raó, religió i amabilitat.

Rejovenir el rostre de l’Església

La Congregació Salesiana ha renovat el seu compromís amb l’educació i evangelització dels joves. S’ha de treballar per a “rejovenir el rostre de l’Església”, no com “una operació de cosmètica” o “alguns retocs superficials”, sinó de “injectar en ella energies noves”. En la missió salesiana cal treballar “per fer que l’Església sigui casa per als joves” i proposà un camí pedagògic per presentar, des de les comunitats educatives salesianes, l’Església als joves i fer que els joves facin experiència d’Església i la coneguin millor perquè ells esdevinguin Església.

Per a més informació (web oficial dels salesians de Don Bosco – Roma):  http://www.sdb.org

El desplegament dels salesians pel món avança amb fermesa: 1846 (Don Bosco arriba a la casa Pinardi, a Valdocco); 1863 (fundació de Mirabello, la primera casa fora de Torí); 1875 (fundació de Niça, a França, la primera casa fora d’Itàlia. Surt cap a Argentina la primera expedició missionera)…. 

 Don Bosco mor a Torí el 31 de gener de 1888, a l’edat de 73 anys. En aquells moments els salesians són 773, més 276 que aspiren a ser-ho (novicis), escampats per 9 països i 62 cases. Avuí està present a tot el mon. La regió d’Europa Occidental, en la que entra Espanya, coordina projectes educatiu-pastorals amb els altres salesians de Portugal, França i Bèlgica.

L’any 1881 es funda la primera casa salesiana a Espanya. Serà a Utrera, de Sevilla. El 1884 comença l’obra salesiana de Sarrià,  que en aquells moments era només un petit poble pròxim a Barcelona. Fou  visitada per Don Bosco l’abril de 1886.

Don Bosco va visitar també la torre Martí-Codolar el 1886, quedant immortalitzada la seva presència amb una de les millors fotografies del sant. Avui és la seu del Seminari Salesià i de l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco.

Actualment l’Espanya salesiana està dividida en dos provincies:

Salesians Inspectoria Maria Auxiliadora– Inspectoria María Auxiliadora, amb seu a Sevilla (Mediterrània), formada per Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana, Balears, Andalusia, Extremadura, Múrcia i Canarias.

 Mes informació: www.salesians.cat

Inspectoria Santiago el Mayor– Inspectoría Santiago el Mayor, amb seu a Madrid (Centre-Nordoest) a la que corresponen Galícia, Asturias, Cantabria, País Vasc, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó, Castella La Mancha i la Comunitat de Madrid.

Mes informació: www.salesianos.es

Els salesians dirigeixen col·legis, centres juvenils, parròquies, centres d’atenció a joves en situació de risc, escoles de temps lliure i catequètica. També, i seguint l’exemple del Fundador, els salesians animen editorials, llibreries i centres de producció audiovisual.  Al camp de l’ensenyament, la Congregació presta una especial atenció a tot allò que fa referència a la Formació Professional. 

Els últims anys, d’altra banda, han sorgit obres destinades específicament a l’atenció de joves en situació de risc o d’exclusió social.  També s’han creat espais per a l’atenció a immigrants, bé en associacions específiques o bé a través de serveis creats a les parròquies salesianes, com la nostra. 

Una obra característica dels Salesians, des de la fundació de la Congregació, és el centre juvenil i l’oratori o “esplai”, estructures destinades a l’educació dels nens i joves en el temps lliure. 

Per a més informació:   Portal salesiano de España: http://www.donbosco.es

bosco_rostre

 

Fent camí amb Maria